HSP
All fakta som nämns är från boken - Den högkänsliga människan av Elaine N Aron
Använd DOES för att undersöka din HSP
D
D står för djup bearbetning: basen for HSP är tendensen att på ett djupare sätt bearbeta information. HSP-personer relaterar och jämför med tidigare erfarenheter, tar tid på sig att fatta medvetna beslut. Och de fattar omedvetna beslut via intuition, men även detta omfattar djup bearbetning.
Forskning av Jadzia Jagiellowicz visar att högkänsliga personer använder mer av de delar av hjärnan som är associerade med en djupare informationsbehandling, särskilt det subtila. Det finns också forskning som visar en högre hjärnaktivitet hos högkänsliga i ett område (insula) som ständigt integrerar kunskap om inre tillstånd, känslor, kroppsposition och yttre händelser – en del kallar detta medvetandets fundament.
Fråga: Lägger du tid på att bearbeta vad någon sa, hur de sa det och vilket uttryck de hade i ögonen, rösttonen och melodin när de sa det?
O
O står för överstimulering: alla detaljer registreras och om det är en situation som pågår över längre tid så verkar det slita ut en person med HSP långt tidigare än en person utan detta personlighetsdrag. Nya intryck kan också överstimulera systemet och en HSP mår bra av ett tyst avbrott mellan aktiviteterna.
Elaine är noga med att poängtera att högkänslighet inte handlar om att vara plågad av höga nivåer av stimuli, även om det förekommer. Det är viktigt att inte blanda ihop högkänslighet med någon problematisk åkomma. Överstimuleringen ligger alltså i att en HSP person är noggrann i sina observationer men att detta också kan orsaka stress i pressade situationer.
Frågor: Hur laddar du om när du känner behov för återhämtning? Har du upplevt stress i en överväldigande situation?
E
E står för emotionell mottaglighet och empati: forskning har i flertalet studier visat att HSP reagerar mer på bilder med ett positivt budskap eller ansikte, men också negativa upplevelser slår an mer hos en HSP. Först de senaste tjugo åren har hjärnans spegelneuroner upptäckts. Dessa aktiveras i vår hjärna då vi ser någon annan göra eller känna något och därav lär vi genom att imitera någon annan. Och tillsammans med de hjärnområden som är särskilt aktiva hos HSP, hjälper de oss förstå andras intentioner och hur de känner sig.
Spegelneuronernas är därför ansvariga för den allmänmänskliga kapaciteten för empati.
Fråga: Händer det att du plockar på dig någon annans känslor?
S
S står för att uppfatta det subtila: det är oftast detta som HSP får uppmärksamhet om från andra. HSP uppfattar de små saker som andra missar, tex färgen på stolarna i ett rum, andemeningen istället för de exakta orden som kommuniceras.
Det subtila kommer HSP till nytta på flera olika sätt, från att kunna njuta av livet i stort till att hitta strategier för hur vi ska reagera på andras icke-verbala signaler (som de i sin tur kanske inte har en aning om att de ger ifrån sig) som rör sinnesstämning eller pålitlighet.
Här förekommer det också att vissa sinnen blir överkänsliga mot ljud eller ljus, och HSP kan med fördel behöva en lugnare nisch för att jobba effektivt.
Fråga: Lägger du märke till detaljer som andra totalt missar?
Var mer du
Om du känner att du behöver veta mer om din högkänslighet kan Lotus Land hjälpa dig prova ut några användbara verktyg för att få dina HSP-egenskaper att blomstra och fungera för dig. Tillåt dig själv att vara - precis som du är.
© 2022 by Lotus Land. Proudly created with Wix.com